Εξαρτάται, για να προχωρήσεις την Κατασκευή της Ιστοσελίδας σου με WordPress το 2024 πρέπει να πάρεις κάποιες παραμέτρους. Τι budget θα χρησιμοποιήσεις, σε τι εταιρεία θα απευθυνθείς, ποιές είναι οι λειτουργικές ανάγκες του online project σου και ποιός είναι ο σκοπός της Επιχείρησής σου.
Για παράδειγμα, αν θες να δημιουργήσεις ηλεκτρονικό Κατάστημα, υπάρχουν και καλύτερες επιλογές.
Παρακάτω θα διαβάσεις, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του WordPress. Πόσο εύκολο είναι στην χρήση του, πόσες εταιρείες web development σε WordPress υπάρχουν στην Ελλάδα και αν είσαι ευέλικτος να βρείς άλλη εταιρεία; Πόσο εύκολα μπορείς να ενσωματώσεις SEO στο WordPress και τελικά πόσο κοστίζει;
10 πλεονεκτήματα του WordPress
Παρακάτω γράφουμε με βάση την εμπειρία μας τα 10 πλεονεκτήματα του WordPress.
- Εύκολο στην χρήση
- Ευελιξία στην προσθήκη custom κώδικα
- Responsive και Mobile Friendly
- Xαμηλό hosting
- Εύκολη συντήρηση και ασφάλεια
- Μεγάλη κοινότητα από developers με πολλά themes και Plugins
- Δυνατότητα δημιουργίας e-shop
- Εύκολη προσθήκη SEO για τις μηχανές αναζήτησης
- Open source
- Εύκολη προσθήκη πολλαπλών γλωσσών
Βέβαια, όσο εύκολα δημιουργείς Ιστοσελίδα σε WordPress, τόσο δαιδαλώδης σου μοιάζει μετά.
Η ομάδα μας έχει την Εμπειρία και την Γνώση να σε κατευθύνει σωστά μα κυρίως μακροπρόθεσμα, για να έχεις το υψηλότερο ROI στην επένδυσή σου. Μην ξεχνάς, ότι η σωστή επιλογή Τεχνολογίας στο Project σου είναι από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχία του.
Πάμε να δούμε λοιπόν, σου ταιριάζει το WordPress;
5 μειονεκτήματα του WordPress
Διάβασε 5 μειονεκτήματα του WordPress που έχουμε διαπιστώσει μέσα από την εμπειρία μας στην Cosmolink.
- Πρέπει να κρατάς updated τα plugins και το theme της Ιστοσελίδας σου
- Έχει μέτριο προς δύσκολο χειρισμό για κάποιον αρχάριο στον προγραμματισμό
- Ενώ έχεις ευελιξία στο design θες υψηλό επίπεδο γνώσεων για custom UI/UX
- Η ταχύτητα του site σου αν έχεις πολλά plugin μειώνεται και επηρεάζει το SEO
- Επειδή χρησιμοποιείται από όλους είναι και στόχος πολλών hackers
Τι είναι το WordPress;
Το WordPress είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για σχεδίαση και ανάπτυξη Ιστοσελίδας εύκολα. Το WordPress είναι ανοιχτού κώδικα CMS γραμμένο σε PHP και MySQL και έχει αδειοδοτηθεί με GPLv2, αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιήσει ή να τροποποιήσει το λογισμικό του, δωρεάν.
Το CMS αποτελεί συντομογραφία του Content Management System. Είναι μια εφαρμογή λογισμικού ή ένα σύνολο προγραμμάτων πληροφορικής που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου.
Η κύρια χρήση των CMS είναι για τη διαχείριση περιεχομένου σε επιχειρήσεις (Enterprise CM) και για τη διαχείριση περιεχομένου ιστοτόπων (Web CM).
Πότε και Ποιοί δημιούργησαν το WordPress;
Το WordPress δημιουργήθηκε το 2003 από τον Matthew Charles Mullenweg και ο Mike Little. Ξεκίνησε σαν παρακλάδι ενός προηγούμενου έργου που ονομαζόταν b2/cafelog. Από τότε μέχρι σήμερα το Πρόσωπο του WordPress είναι ο Matt.
Ο Matt δημιούργησε επίσης την Automattic, η οποία είναι η εταιρεία πίσω από το WordPress.com.
Από εκεί και μετά η τεράστια κοινότητα από developers έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να είναι το Νο1 CMS παγκοσμίως.
Τι Ιστοσελίδες μπορώ να φτιάξω με WordPress;
Το WordPress άρχισε σαν ένα εργαλείο για τη δημιουργία blog, αυτό βέβαια δεν ισχύει πλέον. Σήμερα, χάρη στο τεράστιο οικοσύστημα των πρόσθετων (plugins) και των θεμάτων (themes), με το WordPress μπορείς να φτιάξεις οποιοδήποτε τύπο ιστοχώρου θες.
Εκτός από Blog και Ιστοσελίδες μπορείς να κατασκευάσεις το ηλεκτρονικό σου κατάστημα με την χρήση του WooCommerce. Επίσης μπορείς να φτιάξεις ένα social media ή μια κοινότητα με το BuddyPress. Μερικοί ακόμα τύποι διαδικτυακών τόπων που μπορείς να κατασκευάσεις είναι:
- Απλές Ιστοσελίδες
- E-shop
- Blog
- Portfolios
- Βιογραφικά
- Landing Pages
- HR Portals
- Κοινωνικά δίκτυα
- Ιστοσελίδες συνδρομητών
- ... σχεδόν οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς.
Τα γνωστότερα sites που χρησιμοποιούν WordPress;
Το επίσημο website του Λευκού Οίκου (Αν αναρωτιέσαι σχετικά με το Traffic).
Η Microsoft στο Blog της!
Ποιές είναι οι λειτουργίες του WordPress;
Το WordPress έχει μια τεράστια γκάμα λειτουργιών αλλά όπως όλα τα software έχει τα υπέρ και τα κατά του. Σε σχέση με τα Γνωστότερα CMS (Drupal, Joomla) είναι ο Βασιλιάς λόγω της Κοινότητας. Ξεχωρίζει επίσης η εύκολη προσθήκη custom λειτουργιών και η εφαρμογή SEO.
Βέβαια, έχει και τα Μειονεκτήματά του σε σχέση με νέες τεχνολογίες που βγαίνουν και εξειδικεύονται στο αντικείμενό τους. Για παράδειγμα αντί να χρησιμοποιήσεις WordPress, Drupal ή Joomla για το e-shop σου, πολύ καλύτερες επιλογές, πιο εύχρηστες και πιο οικονομικές είναι το Shopify και το BigCommerce.
Κοινότητα, Themes και Plugins
Η κοινότητα του WordPress είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο για το 2024 σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο CMS. Αυτό για εσένα σημαίνει ότι έχεις πρόσβαση σε μια τεράστια ποικιλία από themes και plugins, αλλά και σε άτομα που μπορούν να λύσουν κάθε πρόβλημά σου, εύκολα και γρήγορα.
Θα βρείς πάρα πολλά θέματα ιστοσελίδων και plugins στο ThemeForest και στην ίδια την WordPress.
Βέβαια, το Θέμα και τα πρόσθετα (plugins) μπορούν να γίνουν μειονέκτημα όταν δεν επιλεχθούν σωστά και όταν μπούν πολλά μαζί σε μία Ιστοσελίδα. Η ταχύτητα της Σελίδας πέφτει μαζί με την Ασφάλειά της.
Custom Λύσεις
Το WordPress προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες προσαρμογής για custom λύσεις. Είτε θέλεις να δημιουργήσεις ένα απλό blog, είτε μια πλήρως custom ιστοσελίδα. Μπορείς να προσθέσεις κώδικα όπου θες σχετικά εύκολα με plugins, να τροποποιήσεις ένα Theme ή ακόμα και να φτιάξεις ένα δικό σου.
Ακόμη μπορείς να δημιουργήσεις semi-custom websites με κάποιον Page Builder όπως ο Elementor.
Συχνά Updates
Τα updates στο WordPress είναι συχνά και είναι πλεονέκτημα από θέμα ασφάλειας και εξέλιξης της Τεχνολογίας. Τα ίδια updates βέβαια μπορούν να γίνουν μειονέκτημα όταν δεν ακολουθείς περιοδικά τις αναβαθμίσεις. Ειδικά, όταν χρησιμοποιείς Plugin που δεν συμβαδίζουν με τις αναβαθμίσεις στην τελευταία έκδοση του WordPress.
Δεν υπάρχει φορά που να μπήκα σε WordPress site πελάτη και να μην Τρόμαξα!
Φιλοξενία και Server
Η φιλοξενία και o server μπορούν όπως τα updates να είναι και πλεονέκτημα και μειονέκτημα ανάλογα την χρήση τους. Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν shared hosting λύσεις (για να σου κοστίσει φθηνότερα). Μια φθηνή λύση server είναι ριψοκίνδυνη για την ασφάλειά του site σου και για το SEO.
Αλλά από την άλλη, έχεις το πλεονέκτημα να χρησιμοποιήσεις WordPress Hosting provider για το site σου για ταχύτητα, server optimization και SEO.
Υψηλό επίπεδο Γνώσεων
Το επίπεδο γνώσεων είναι πολύ σημαντικό στην επιτυχία του project σου. Η πολύ υψηλή απόδοση που μπορεί να φτάσει το WordPress απαιτεί πολύ υψηλό επίπεδο γνώσεων, δεν είναι τυχαία ο Βασιλιάς των CMS. Από την άλλη αν χρειάζεσαι πολύπλοκες custom λειτουργίες έστω και μία δύο, μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ.
Πόσο Εύκολο στη Χρήση είναι;
Η ευκολία Χρήσης του WordPress διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο παίρνοντας παραμέτρους όπως η εξοικείωση με την Πληροφορική. Συνοπτικά είναι πολύ εύκολο στην χρήση του για απλά projects αλλά μπορεί να φανεί δαιδαλώδες όταν τα project έχουν απαιτήσεις λόγω των Plugins.
Βαθμολογία Χρήσης Διαχειριστικού: 6/10
Η παραπάνω βαθμολογία είναι δική μας ανάλογα με το feedback των πελατών μας (8 στους 10 δεν είναι εξοικειωμένοι). Ενώ είναι εύκολο δεν του βάλαμε παραπάνω γιατί γνωρίζουμε πως λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα.
Συνδέεται το WordPress με τη Μηχανογράφηση και το ERP;
Η σύνδεση του WordPress με τη Μηχανογράφηση (ERP, CRM, ATS, Booking Engine ή Πάροχο για myData κ.α.) είναι πάρα πολύ εύκολη με την χρήση Plugins.
Η κοινότητα παίζει τεράστιο ρόλο στην ποικιλία επιλογών. Που σε ωφελεί αυτό;
Μπορείς να βρεις φθηνότερες επιλογές ERP εταιρείας και πιο αξιόπιστες για όλες τις ανάγκες σου, επειδή υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές.
Με βοηθάει στο SEO το WordPress;
Ναί, το WordPress είναι από τα πιο SEO friendly CMS. Το WordPress προσφέρει πολλά εργαλεία και plugins που βοηθούν την Ταχύτητα και το SEO. Από caching plugins μέχρι εργαλεία για τη βελτιστοποίηση εικόνων και του περιεχομένου.
Τα γνωστότερα SEO plugin είναι τα παρακάτω:
- Yoast
- Rankmath
- All in One SEO (AIOSEO)
- WP Rocket
- Semrush
- Ahrefs
Εταιρείες WP στην Ελλάδα & Ευελιξία
Στην Ελλάδα ο αριθμός από WordPress Development Agencies αλλά και Freelancers είναι αρκετά μεγάλος με τις περισσότερες να βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Τι σημαίνει αυτό για εσένα;
Ότι μπορείς για το x ή ψ λόγο να θες να αλλάξεις εταιρεία και μπορείς πολύ εύκολα να βρεις κάποια άλλη. Δεν είσαι δεσμευμένος σε επιλογές που θα κρατήσουν την επιχείρησή σου πίσω.
Επίσης σημαίνει ότι το κόστος Κατασκευής, Συντήρησης και Hosting είναι χαμηλότερο λόγω του ανταγωνισμού.
Έργα της Cosmolink σε WordPress
Η ομάδα μας έχει περισσότερα από 50+ έργα κατασκευής Ιστοσελίδων σε WordPress με πολύ υψηλό ROI τα τελευταία δέκα χρόνια. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 3 διαφορετικά case studies για διαφορετικές ανάγκες.
Santoriniwinetrails
Η ιστοσελίδα santoriniwinetrails.gr έχει φτιαχτεί σε WordPress με πολύ συγκεκριμένα specification. Πολύ μεγάλη ταχύτητα σε κινητό και Desktop με χαμηλό κόστος. Η Ιλιάνα μας προμήθευσε με το υλικό και υπέδειξε την εμφάνιση του site.
Drvanninou
Το site της κυρίας Αννίνου το έφτιαξε η ομάδα μας σε WordPress. Η επιλογή της τεχνολογίας καθώς και το UI/UX έγιναν με δική της καθοδήγηση. Η ομάδα μας κατάφερε να καλύψει όλες τις ανάγκες της, όσο πολύπλοκες και αν ήταν.
inorato
Το inorato είναι μία ξενοδοχειακή μονάδα που αποτελείται από 6 βίλλες. Η ομάδα μας έφτιαξε την ιστοσελίδα σε WordPress λόγω της ανάγκης του Καταλύματος σε συνεχείς αλλαγές τόσο στον κώδικα όσο και στις Λειτουργίες του.
Πόσο κοστίζει μια Ιστοσελίδα σε WordPress;
Μια ιστοσελίδα σε WordPress ξεκινάει από τα 500 € μέχρι και 40.000 € και πάντα ανάλογα τις ξεχωριστές ανάγκες που έχεις.
Πριν αποφασίσεις να πας στην χαμηλότερη επιλογή που θα βρεις εκεί έξω αξιολόγησε τα εξής:
- Κόστος server
- Κόστος plugin και themes
- Κόστος κατασκευής (development)
- Κόστος ρύθμισης βασικού on-page SEO
- Κόστος custom εμφάνισης UI/UX (αν υπάρχει)
- αλλά και τι απόδοση θα έχει (ποιό θα είναι το conversion rate του site)